top of page
  • Writer's pictureDaniela Maric Pfankuken

Lipids of different phytoplankton groups differ in sensitivity to degradation: Implications for carbon export


Rezultati istraživanja s HRZZ projekta Adri life u suradnji s kolegicama iz ZIMA objavljeni su u uglednom časopisu Global change Biology pod naslovom:"Lipids of different phytoplankton groups differ in sensitivity to degradation: Implications for carbon export".

Istraživanje međudjelovanja zajednice fitoplanktona, proizvodnje i razgradnje lipida te nepovoljnih uvjeta okoliša, koje su provele istraživačice Instituta Ruđer Bošković (IRB) iz Laboratorija za biogeokemiju mora i atmosfere, u suradnji s kolegicama iz Centra za istraživanje mora u Rovinju, razjašnjavaju ulogu fitoplanktona u skladištenju ugljika te učinkovitim uklanjanju ugljika iz atmosfere, što može imati značajan utjecaj smanjenju globalnog zagrijavanja.


Ovo istraživanje je važno jer znanstvenicima pomaže razumjeti važnu ulogu sitnih organizama poput fitoplanktona u održavanju ravnoteže našeg planeta. Razumijevanje kako ovi organizmi funkcioniraju može nam pomoći u razvoju strategija za zaštitu i očuvanje morskih ekosustava.

Istraživanje je financirala Hrvatska zaklada za znanost (UIP-2020-02-7868, IP-2018-01-3105 i IP-11-2013-8607). a cijeli rad može se pročitati na poveznici https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/gcb.16839


više o radu na web stranici instituta:



3 views
bottom of page